• Μέλι & Κανέλα: Ένας εκρηκτικός συνδυασμός!
  • Βάλτε το "φυτό της αθανασίας" στη ζωή σας
  • Λεμονόνερο: Θωρακίστε τον οργανισμό σας με το ισχυρότερο «φυσικό» όπλο
  • Μανιτάρια : Οι μυστικοί «μαγικοί» λιποδιαλύτες
  • Αλάτι Ιμαλαΐων : Ένας πανίσχυρος θησαυρός στο πιάτο μας!
  • Μυρωδιές που .. θεραπεύουν!
  • Η νέα μανία του CrossFit ήρθε και ...σαρώνει!
  • Κανέλα .. Το μπαχαρικό της ομορφιάς
  • Μισοάδειο Vs Μισοάδειο… Εσείς διαλέγετε!
  • Επικίνδυνες τροφές για τους μικρούς μας φίλους
  • Ρόδι : 12+1 λόγοι για να το λατρέψετε!
  • 10 εύκολα tips για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στη ζάχαρη
  • Λεβάντα: Αρωματική και ιαματική
  • Προσοχή στις «ένοχες» σαλάτες!
  • Μπαχαρικά-προστάτες της υγείας μας
  • Βότκα : Μην τη πιείτε.. χρησιμοποιήστε τη!
  • Μαγιονέζα: Το πιο ... νόστιμο καλλυντικό σας!
  • Τα δώρα της φύσης : 11 βότανα για αδυνάτισμα!
  • 6 τροφές που θα σε κάνουν να μοιάζεις Θεά!
  • Μέλι το θαυματουργό!
  • Λάδι ελιάς: Ευλογημένο και.. αρωματικό!
  • 11 Μύθοι για τη σοκολάτα καταρρέουν!

Μανιτάρια Πλευρώτους: Super ενίσχυση του μεταβολισμού μας με ελάχιστες θερμίδες (Δείτε συνταγές)

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τα θεωρούσαν ελιξίριο της αθανασίας! Μόνο οι Φαραώ, με νόμο, είχαν το δικαίωμα να τα γεύονται. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, γιατί τα μανιτάρια αποτελούν μια πηγή πλούσια σε πρωτεΐνη -που ενισχύει το μεταβολικό μας ρυθμό- ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Εκτός από τις πρωτεΐνες, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο).
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται σε αφθονία στα μανιτάρια συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας, τη μνήμη και τονώνουν το μεταβολισμό. Επίσης, τα μανιτάρια αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σκελετική υγεία και να χτίζουν γερά δόντια.

Ταυτόχρονα περιέχουν σε υψηλές ποσότητες και τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών.

Η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε χαλκό, ενισχύει την ελαστικότητα των αρτηριών, το χρώμα του τριχωτού της κεφαλής και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ταυτόχρονα, επειδή περιέχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο και έτσι αποτελούν ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Δείτε μερικές συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες:

 

Μανιτάρια πλευρώτους πανέ

Συστατικά (για 4 μερίδες)

1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους

2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό

Τριμμένη φρυγανιά

Αλεύρι

Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

-Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα πανάκι και αλατοπιπερώστε τα.

-Περάστε τα μανιτάρια ένα ένα από το αλεύρι

-Στη συνέχεια βουτήξτε τα ένα-ένα στο αυγό

-Αφού αναμείξετε τη φρυγανιά με το μοσχοκάρυδο, βουτήξτε εκεί τα μανιτάρια για να παναριστούν.

-Στρώστε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι και ψήστε στο γκριλ για 20 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Θερμίδες : 250

 

Μανιτάρια πλευρώτους αυγολέμονο

 

Συστατικά (για 4 μερίδες)

800 γρ. φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1 μαρούλι ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 αυγό

Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

-Σε αντικολλητικό σκεύος (αρκετά βαθύ) σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο

-Προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε κυβάκια και συνεχίστε το σοτάρισμα

-Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το μείγμα να αποβάλει το αλκοόλ

-Προσθέστε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό μαζί με λίγο νερό και αλατοπιπερώστε

-Αφού μαραθούν ελαφρά τα λαχανικά σας, ετοιμάστε το αυγολέμονο

-Χτυπήστε το αυγό με το λεμόνι σε ένα μπολ και προσθέστε σιγά, σιγά από το ζεστό ζωμό του φαγητού σας

-Γυρίστε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αφήστε λίγο να πάρει μια βράση

Θερμίδες : 180

 

Κρεμώδης σούπα μανιταριών

 

Συστατικά (για 4 μερίδες)

200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους

10 σκελίδες σκόρδο

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα

600 ml νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ

200ml γάλα

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Ρίγανη και μπούκοβο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

-Κόψτε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια και βράστε τα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό

-Στραγγίστε τα αφού μαλακώσουν και κρατήστε το ζωμό τους

-Αναμείξτε το κορν φλάουρ με ελάχιστο γάλα να διαλυθεί και αφήστε το στην άκρη

-Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια (χρησιμοποιήστε περισσότερο το λευκό μέρος τους)

-Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα να μαλακώσουν

-Προσθέστε στα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και σοτάρετε για λίγο ακόμη να ζαρώσουν

-Στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και νερό αν χρειάζεται. Αφήστε τη σούπα να βράσει για 5 λεπτά

-Στη συνέχεια προσθέστε το κορνφλάουρ και ανακατέψτε καλά να δέσει λίγο η σούπα

-Τέλος προσθέστε το γάλα, αφήστε τη σούπα να κοχλάσει και προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Κατεβάστε από τη φωτιά

-Σερβίρετε τη σούπα με τριμμένη ρίγανη και μπούκοβο

Θερμίδες : 200

 

Σαλάτα σπανάκι με σκορδάτα πλευρώτους

 

Συστατικά (για 4 μερίδες)

1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι

 

Για τη vinaigrette κρασιού/μουστάρδας:

6 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

4 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. μέλι

½ φλιτζάνι έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο

 

Για τα ψητά μανιτάρια

1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους

2 κ.σ. λάδι αρωματισμένο με σκόρδο (αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε απλό ελαιόλαδο)

Αλάτι στη μύτη του κουταλιού

Καβουρδισμένο κουκουνάρι

Εκτέλεση

-Ξεπλύνετε καλά το σπανάκι, στραγγίστε το και βάλτε το σε μια σαλατιέρα

-Ετοιμάστε τη vinaigrette. Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε.

-Προσθέστε λίγο, λίγο και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας να γίνει αφράτο

-Δοκιμάστε και προσθέστε μέλι ή αλάτι αν χρειάζεται

-Περιχύστε το σπανάκι με τη vinaigrette και ανακατέψτε απαλά να πάει παντού

-Προθερμάνετε το γκριλ στο φούρνο σας και λαδώστε ένα ταψί. Βάλτε τα πλευρώτους, και ραντίστε τα με ελαιόλαδο και αλάτι. 

-Ψήστε για 10 λεπτά και γυρίστε τα. Είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν καλά

-Ρίξτε τα μανιτάρια επάνω από το σπανάκι, προσθέστε και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και σερβίρετε.

Θερμίδες : 220

 

Joomla! meta tags