• Μέλι & Κανέλα: Ένας εκρηκτικός συνδυασμός!
 • Βάλτε το "φυτό της αθανασίας" στη ζωή σας
 • Λεμονόνερο: Θωρακίστε τον οργανισμό σας με το ισχυρότερο «φυσικό» όπλο
 • Μανιτάρια : Οι μυστικοί «μαγικοί» λιποδιαλύτες
 • Αλάτι Ιμαλαΐων : Ένας πανίσχυρος θησαυρός στο πιάτο μας!
 • Μυρωδιές που .. θεραπεύουν!
 • Η νέα μανία του CrossFit ήρθε και ...σαρώνει!
 • Κανέλα .. Το μπαχαρικό της ομορφιάς
 • Μισοάδειο Vs Μισοάδειο… Εσείς διαλέγετε!
 • Επικίνδυνες τροφές για τους μικρούς μας φίλους
 • Ρόδι : 12+1 λόγοι για να το λατρέψετε!
 • 10 εύκολα tips για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στη ζάχαρη
 • Λεβάντα: Αρωματική και ιαματική
 • Προσοχή στις «ένοχες» σαλάτες!
 • Μπαχαρικά-προστάτες της υγείας μας
 • Βότκα : Μην τη πιείτε.. χρησιμοποιήστε τη!
 • Μαγιονέζα: Το πιο ... νόστιμο καλλυντικό σας!
 • Τα δώρα της φύσης : 11 βότανα για αδυνάτισμα!
 • 6 τροφές που θα σε κάνουν να μοιάζεις Θεά!
 • Μέλι το θαυματουργό!
 • Λάδι ελιάς: Ευλογημένο και.. αρωματικό!
 • 11 Μύθοι για τη σοκολάτα καταρρέουν!

Επικίνδυνες τροφές για τους μικρούς μας φίλους

Μπορεί συχνά, πολλές από τις ανθρώπινες τροφές να φαίνονται ιδιαίτερα νόστιμες στα κατοικίδια ζώα μας, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (ακόμη και θάνατο) σε σκύλους και γάτες . Μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να προσφέρουμε στα κατοικίδια ζώα φαγητό από το τραπέζι , αλλά η χορήγηση ανθρώπινης τροφής απαγορεύεται, εκτός κι αν συνιστάται από τον κτηνίατρό μας.
Ας γνωρίσουμε όμως μερικά βασικά τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια:Η ξυλιτόλη (Xylitol)

Η ξυλιτόλη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία την οποία συναντάμε σε προϊόντα όπως οι τσίχλες , καραμέλες , μέντες, οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα . Η ξυλιτόλη είναι βλαβερή για τα σκυλιά , επειδή προκαλεί ξαφνική απελευθέρωση της ινσουλίνης στο σώμα του που οδηγεί σε υπογλυκαιμία ( χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη του ήπατος σε σκύλους.

Συμπτώματα:

Μέσα σε 30 λεπτά μετά το φαγητό, ο σκύλος μπορεί να κάνει εμετό, να πέσει σε λήθαργο (ή να νιώθει κουρασμένος ) και / ή να δείξει συμπτώματα αποσυντονισμού. Ωστόσο, η εμφάνιση της τοξικότητας μπορεί να καθυστερήσει για ώρες ή ακόμα και για μερικές ημέρες . Η τοξικότητα της ξυλιτόλης σε σκύλους μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί . Είναι άγνωστο εάν η ξυλιτόλη είναι τοξική και για τις γάτες .

Σοκολάτα , καφές και η καφεΐνη

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη , μια χημική ουσία που είναι τοξική για τα σκυλιά σε αρκετά μεγάλες ποσότητες . Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη , η οποία βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, και σε ορισμένα αναψυκτικά . Διαφορετικοί τύποι σοκολάτας περιέχουν διαφορετικές ποσότητες θεοβρωμίνης και καφεΐνης . Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερες από αυτές τις ενώσεις από τη σοκολάτα γάλακτος, έτσι, ένα σκυλί θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερη σοκολάτα γάλακτος, προκειμένου να αρρωστήσει . Ωστόσο, ακόμη και μερικά γραμμάρια σοκολάτας μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν ασθένεια σε ένα μικρό σκυλί, έτσι ώστε κανένα είδος της σοκολάτας θα πρέπει να θεωρείται "ασφαλής " για κατανάλωση.

Συμπτώματα:

Η τοξικότητα της σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ανησυχία, μυϊκό τρόμο και επιληπτικές κρίσεις . Θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε 24 ώρες από την κατάποση .

Σταφύλια και σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν οξεία (αιφνίδια ) νεφρική ανεπάρκεια σε γάτες και σκύλους . Είναι άγνωστο ποιος είναι ο τοξικός παράγοντας σε αυτά τα φρούτα.

Συμπτώματα:

Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 24 ώρες από το φαγητό και περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια και λήθαργο (κούραση) . Άλλα συμπτώματα της ασθένειας σχετίζονται με την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας των νεφρών .

Αβοκάντο

Τα φύλλα των δέντρων αβοκάντο, τα φρούτα τους, ακόμα και ο φλοιός τους, είναι όλα τοξικά για σκύλους και γάτες.

Συμπτώματα:

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο και διάρροια.

Σκόρδα και κρεμμύδια

Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες που βλάπτουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε γάτες και σκύλους . Σε αυτή την περίπτωση τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο αποτελεσματικά . Ακόμα και με το μαγείρεμα, τα τρόφιμα αυτά δεν χάνουν την τοξικότητά τους. Φρέσκα, μαγειρεμένα και / ή σε μορφή σκόνης και πολτού,  τα σκόρδα και τα κρεμμύδια βρίσκονται ακόμα και σε παιδικές τροφές , οι οποίες μερικές φορές δίνονται στα ζώα όταν είναι άρρωστα, γι’αυτό συνίσταται να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων με τη σύστασή τους.

Καρύδια Macadamia / Ξηροί καρποί

Τα καρύδια Macadamia, όπως και οι ξηροί καρποί, είναι κοινά σε καραμέλες και σοκολάτες . Ο μηχανισμός τοξικότητάς τους δεν είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να συμβούν μέσα σε 12 ώρες μετά το φαγητό.

Συμπτώματα:

Τα κλινικά συμπτώματα σε σκύλους περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αδυναμία, έμετο, τρόμο, πόνο στις αρθρώσεις και χλωμά ούλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν χωρίς θεραπεία σε 24 έως 48 ώρες , αλλά η παρακολούθηση των ασθενών συνιστάται έντονα .

 Η αναγκαιότητα της πρόληψης

Πολλές περιπτώσεις δηλητηρίασης από την τοξικότητα ανθρώπινης τροφής σε κατοικίδια ζώα, είναι τυχαία . Ένα κατοικίδιο μπορεί να βρει και να μασήσει ένα πακέτο τσίχλας ή καραμέλας, ή ακόμα και να κλέψει τρόφιμα από ένα πάγκο ή τραπέζι . Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να κρατάμε όλα τα είδη τροφίμων σε κλειστά ντουλάπια ή σε περιοχές που είναι απρόσιτες για τα κατοικίδια ζώα . Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο κατά την περίοδο των διακοπών, όταν υπάρχουν περισσότερες καραμέλες, σοκολάτες, καλάθια φρούτων και άλλα είδη τροφίμων αφύλαχτα στο χώρο του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των διακοπών μας, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να προλάβουμε τα κατοικίδια ζώα μας από την εξεύρεση και την κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων.

Εάν τώρα, υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει φάει επικίνδυνα τρόφιμα, μην καθυστερείτε! Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας . Σε πολλές περιπτώσεις, η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία είναι κρίσιμη για την υγεία και τη ζωή των μικρών μας φίλων.

Joomla! meta tags